Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince her türlü masrafları kendi imkânları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır. Bir ön lisans, lisans ya da yüksek lisans öğrenimi amacına yönelik dil öğrenimi de özel öğrencilik statüsü sağlamaktadır. Açık öğretim, uzaktan öğretim, sertifika, extension gibi programlar özel öğrencilik statüsü sağlamamaktadır.
Özel öğrencilik statüsünün tanınması ve buna bağlı haklar
-Özel öğrencilik statüsünün tanınması; askerlik erteletme ve benzeri öğrenciliğe bağlı bazı haklardan yararlanma yönünden, başvuran öğrencinin Müşavirliğimiz yetki ve görev bölgesinde gördüğü öğrenimin geçerli olduğunun Müşavirliğimizce onaylanması anlamına gelmektedir.
-Müşavirliğimiz yetki ve görev bölgesinde öğrenim gören öğrencilerin özel öğrenci statüsünü elde edebilmeleri ve sağladığı haklardan faydalanabilmeleri, özel öğrencilik statülerinin Müşavirliğimizce tanınmasına bağlıdır.
-Tanıma işlemi öğrenciye, askerlik erteletme, harçsız pasaport işlemi için öğrenci belgesi talep etme gibi haklar sağlar.
-Özel öğrencilik statüsünün tanınmasını isteyen öğrencilerin, öncelikle ´Özel öğrencilik başvurusu´ başlığı altında istenen belgeleri posta yoluyla göndermeleri veya randevu almak suretiyle Müşavirliğimize teslim etmeleri gerekmektedir.
-İlgili askerlik şubesiyle yapılacak yazışma sonrasında, askerlik yönünden öğrenimini sürdürmesine engel bakaya ya da yoklama kaçağı gibi bir durumu olmadığı anlaşılanların, diğer şartları da taşımaları kaydıyla öğrencilik tanıma işlemi yapılmaktadır.
-Sadece özel öğrencilik statüsü tanınmış olan öğrenciler için askerlik tecil/tehir işlemleri yapılmakta, öğrenci ve pasaport belgesi düzenlenmektedir. Özel öğrencilik statüsü henüz tanınmamış bir öğrenci için bu işlemler yapılmamaktadır.
-Özel öğrencilik statüsü tanınmış öğrencilerin, bu statülerinin devamı ve sağlanan haklardan faydalanabilmeleri için;
a- Her dönem başında kayıt belgesi, dönem sonunda ise not döküm belgesi asıllarını Müşavirliğimize göndermeleri,
b- Adres değişikliği, öğrenimin bırakılması, mezun olunması ve benzeri değişiklikleri yazılı olarak derhal Müşavirliğimize bildirmeleri,
gerekmektedir.
- Müşavirliğimizce özel öğrencilik statüsünün tanınmış olması, öğrenim görülen yükseköğretim kurumlarının denkliğinin tanındığı/tanınacağı anlamına gelmemektedir. Yurt dışından alınan yükseköğretim diplomalarının denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmaktadır.
Müşavirliğimizin yetki ve görev bölgesi
Müşavirliğimizin yetki ve görev bölgesi Polonya sınırlarıdır.
Özel öğrencilik statüsü tanınmayanlar
"Yurt dışında öğrenimleri süresince her türlü masraflarını, kendi imkânları ile karşılanan ya da öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılananlardan;
a) Uzaktan/açık öğretim, sertifika programı şeklinde ya da devam zorunluluğu olmayan
Yükseköğretim Kurumlarında öğrenim görenler,
b) Ön lisans ve lisans eğitimi için kayıt tarihi, lisansüstü eğitim için kayıt kabul tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten sonra olanlar ile askerlikleri ertelenemeyenler ve askerliğini yapmamış olanlardan bitirdikleri öğrenim seviyesiyle aynı veya daha alt seviyede öğrenim görmek isteyenler,
c) Devletin sağladığı herhangi bir burs veya maddi destek karşılığında zorunlu hizmetle yükümlü olup zorunlu hizmetini yaptığını, karşılığını ödediğini, taksitle ödemede anlaştığını veya ertelettiğini belgelendiremeyenler,
ç) Bir ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim amacına yönelik olmayıp tamamen isteğe bağlı olarak dil öğrenimi görenler, özel öğrencilik kapsamında değerlendirilmez."
Dikkat edilecek hususlar
- Özel öğrenciliğe dair açıklamalar ve başvuruda istenen belgeler, web sayfamızın özel öğrenci başlığı altında yer almaktadır. Başvuru yapacak öğrencilerimizin, bu açıklamaları dikkatle okuyarak istenen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup Müşavirliğimize posta yoluyla göndermeleri veya randevu alarak elden teslim etmeleri gerekmektedir. Eksik evrakla yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
- Özel öğrencilik statüsü tanınan öğrencilerin, her dönem başında kayıt belgelerinin (enrollment letter), her dönem sonunda ise not döküm belgelerinin (transcript) asıllarını Müşavirliğimize göndermeleri gerekmektedir. Bu belgeleri göndermeyenlerin dosyaları kapatılmakta ve adlarına herhangi bir belge düzenlenmemektedir.
- Özel öğrenciliği tanınmış öğrencilerden, öğrenciliği bırakma, mezun olma ya da bir üst sevide öğrenime başlama gibi öğrenim durumlarında değişiklik olanların bunu derhal Müşavirliğimize imzalı bir dilekçe ile bildirmeleri gerekmektedir. Bir üst seviyede öğrenime başlayanlar, ´Özel öğrencilik başvurusu´ başlığı altındaki öğrenim sevilerine uygun belgeleri tamamlayarak bildirimde bulunmalıdır.
- Özel öğrencilikle ilgili konularda iletişim varsova_ozel@meb.gov.tr e-posta adresinden sağlanacaktır.
- Öğrencilerimizin Müşavirliğimize gönderecekleri dilekçe, form vb. dokümanlara güncel iletişim bilgilerini yazmaları önem arz etmektedir. Tebligatlar e-posta adreslerine yapılacağından, mutlaka geçerli bir e-posta adresi yazılmalıdır.
Özel Öğrencilik Başvurusu ve Başvuruda İstenen Belgeler
Özel öğrencilik başvurusu öğrenim görülecek ülkenin bağlı bulunduğu yurt dışı temsilciliğine yapılır.
Özel öğrencilik başvurusu için aşağıdaki belgeler istenir:
a) Başvuru dilekçesi,
b) Kimlik veya pasaport fotokopisi,
c) E-devletten alınacak yurda giriş/çıkış belgesi veya öğrenim görülecek ülkeye giriş yaptığını gösterir belge (henüz yurt dışına çıkılmamışsa daha sonra teslim edilecektir),
ç) E-devletten alınacak bir önceki öğrenim/lere ait mezuniyet belgesi veya mezuniyet belgesinin aslının onaylı fotokopisi (Mezun olunan aşama yurt dışında bir ortaöğretim kurumu ise eğitim müşavirlikleri/ataşeliklerinden veya il milli eğitim müdürlüklerinden alınacak denklik belgesi ya da yükseköğretim kurumu ise YÖK'ten alınacak denklik belgesi ile birlikte ibraz edilmelidir),
d) Resmî kayıt belgesi,
e) E-devletten veya YÖK'ten alınacak okul tanıma belgesi,
f) Özel Öğrenci Bilgi Formu (EK-1),
g) E-devletten veya askerlik şubesinden alınacak askerlik durum belgesi.
Bu Usul ve Esaslardaki hükümlere aykırı olmamak kaydıyla istenecek belgeler için yurt dışı temsilciliklerince ek şartlar getirilebilir. Bu şekilde getirilecek ek şartlar ve başvuru usulüne ilişkin diğer hususlar yurt dışı temsilciliği tarafından ilan edilir.