Öğrenciler Polonya'da öğrenime başlamalarını müteakip 2 ay içerisinde Müşavirliğimiz üzerinden Özel Öğrenci Dosyalarını açtırmaları ve askerlik görevlerini tamamlamış olanlar veya muaf durumda olanlar dışındakiler askerlik işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Özel Öğrenci Dosyası açtırılması ve Askerlik için başvuru işlemleri eşzamanlı olarak yürütülmektedir. Böylece ayrı ayrı dosya hazırlanmasına gerek kalmayacaktır.
Askerlik işlemlerinin başlatılması için ilgili modülde belirtilen belgeleri eksiksiz olarak hazırlayıp varsova_ozel@meb.gov.tr adresine göndermeniz akabinde evrakınız Askerlik Şubenize elektronik posta olarak "KEP sitemi" üzerinden gönderilecek ve yazışma tarih-sayısı tarafınıza bildirilecektir. Bu bildirim sonrasında işlemlerinizin takibi açısından Askerlik Şubenizle irtibat kurmanız faydalı olacaktır. Askerlik işlemlerinize dair verilecek karar ilgili şubenin tasarrufundadır.
Türkiye'de herhangi bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış olması nedeniyle askerlikleri ertelenmiş olan vatandaşlarımızıneğitimlerine başka ülkelerde devam etmek üzere Türkiye'den ayrılmaları sonrası tecil işlemleri doğrudan iptal edilmektedir. Bu nedenle Polonya Üniversitelerine kayıt yaptıran öğrencilerimizin yoklama kaçağı durumuna düşmeden ivedilikle Müşavirliğimiz üzerinden Askerlik Tecil İşlemlerini yaptırmaları hayati önem taşımaktadır.
Çifte vatandaşlık sahibi olanların askerlik işlemleri için Varşova Büyükelçiliği Konsolosluk İşleri Birimine çevrimiçi sistemden randevu alarak başvurmaları gerekmektedir.
Yurt dışından mezuniyeti olanlar askerlik işlemleri için denklik belgesiyle birlikte başvuru yapmaları talep edilmektedir.
Askerlik başvuruları kabul edilmeyecek şartlar aşağıda belirtilmiş olup bu durumlarda işlem yapılması mümkün değildir.
Gerekli Belgeler; (Gerekli Evrak ve doldurulmuş örnekleri ilgili modülde verilmiştir.)
-Lisans seviyesinde;
1-EK C2 Formu (Word ortamında doldurulmalıdır. )
2-Tebliğ-Tebellüğ ve Taahhütname- (2. Ve 3 maddeler Müşavirliğimizce doldurulacaktır.)
3-Askerlik Durum Belgesi (Yoklama kaçağı durumları nedeniyle belge alınamaması halinde dilekçe hazırlanarak imzalanmalıdır.)
-Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde;
-EK 5 Formu (Word ortamında doldurulmalıdır.)
-Askerlik Durum Belgesi (Bakaya durumları nedeniyle belge alınamaması halinde dilekçe ve ifade tutanağı hazırlanarak imzalanmalıdır.)
Askerlik Tecil Talepleri Kabul Edilmeyenler;
1-Aynı seviyede veya bir alt seviyede öğrenim yapanlar (ör. Herhangi bir lisans programından mezun olan bir kişinin ikinci bir lisans programına veya ön lisans programına kayıt yaptırması)
2- Açık öğrenim veya Online öğrenim görenler (bu nedenle, hudut kapılarından giriş- çıkış kayıtları istenmektedir)
3-Dil öğrenmek veya başka nedenlerle kurslara kayıt yaptıranlar (Bir yükseköğrenime devam etmek üzere hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrencilerin işlemleri bu kapsamda değildir.)
4-Öğrenci olmadıkları sürede askerlikten yoklama kaçağı durumuna düşen kişiler, bu tarihten sonra öğrenci olsalar dahi tecil talepleri işleme alınmamaktadır.
5-Yaş ve yıl sınırına takılanlar; Lisans ve ön lisans öğrencileri için 28 yaş, Yüksek Lisans öğrencileri için 32 yaş (3 yıl) ve Doktora öğrencileri için 35 yaş (6 yıl) sınırı söz konusudur.
6-Üniversitenin YÖK tarafından tanınan kurumlar arasında yer almaması (öğrencilerin kayıt yaptırmadan önce e-devlet üzerinden, kurumun tanındığına dair bilgiye ulaşmaları mümkündür.)
Yoklama Kaçağı ve Bakaya Kalma Durumu;
Özel Öğrencilik Dosyası açtırılması veya askerlik işlemleri için e- devlet üzerinden veya Askerlik Şubenizden "Askerlik Durum Belgesi" almanız gerekmektedir.
Bununla birlikte, yoklama kaçağı olma veya bakaya kalma durumlarında Askerlik Durum Belgesi almanız mümkün olmayacak ve sitem üzerinden "en kısa sürede Askerlik Şubenize Başvurunuz" şeklinde uyarı gelecektir.
Bu durumlarda, yoklama kaçağı olma veya bakaya kalma tarihinizden önce öğrenci olmanız halinde durumunuza uygun şekilde Yoklama Kaçağı dilekçesi veya Bakaya dilekçesi ve Bakaya tutanağı hazırlayarak imzalamanız gerekmektedir.
Şayet öğrenciliğiniz Yoklama Kaçağı/Bakaya kalma durumundan sonra başlamış ise erteleme işleminin yapılması mümkün değildir.
Yoklama Kaçağı;
Yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair ilgi kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir. Yoklama sırasında askerlik şubesine gelmeyen ve sebebini bildirmeyen kişiler yoklama kaçağı olarak kabul edilir.
Bakaya;
Yoklamasını yaptırmış, askere sevk için çağrılmış ancak herhangi bir haklı nedeni olmadan sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenlere denilmektedir.